Today.ua

Калита на дріжджах: як спекти традиційний смаколик на День Андрія Первозванного

Незважаючи на те, що з 2023 року Україна перейшла на новий церковний календар, багато українців поки що не звикли до змін, і святкують важливі дні у старі дати. Наприклад, 13 грудня відзначають День апостола Андрія Первозванного та печуть святкове частування – калиту. Як приготувати випічку?

Калита – це українська випічка у формі великого коржа з отвором у центрі, що символізує сонце. Її традиційно печуть дівчата на День Андрія. І ми поділимося рецептом цих ласощів.

Рецепт калити

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Налийте молоко в сотейник і закип'ятіть. Відлийте в чашку 2-3 столові ложки, а решту вилийте в миску.
  2. Додайте вершкове масло, перемішайте, щоб олія розчинилася, і залиште остигати.
  3. В окрему миску всипте 2-3 столові ложки борошна, 1 столову ложку цукру, дріжджі та тепле молоко із чашки.
  4. Перемішайте та залиште в теплому місці на 20 хвилин.
  5. Збийте яйця зі 100 г цукру міксером і додайте отриману суміш в опару.
  6. Туди ж влийте тепле молоко з маслом і додайте ванільний цукор.
  7. Перемішайте і поступово додайте борошно.
  8. Замісіть еластичне тісто, що не липне до рук.
  9. Візьміть круглу форму, змастіть її вершковим маслом і посипте борошном.
  10. Перекладіть тісто, формуючи корж з отвором по центру.
  11. Прикрасьте калиту родзинками та горіхами.
  12. Змішайте жовток із водою і змастіть тісто.
  13. Поставте в нагріту до 200 градусів духовку і випікайте 50-60 хвилин.
  14. Остудіть пиріг і подавайте на стіл.

Смачного!

А раніше ми ділилися рецептом іншої святкової випічки – різдвяного штоллена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ