Незважаючи на те, що з 2023 року Україна перейшла на новий церковний календар, багато українців поки що не звикли до змін, і святкують важливі дні у старі дати. Наприклад, 13 грудня відзначають День апостола Андрія Первозванного та печуть святкове частування – калиту. Як приготувати випічку?
Калита – це українська випічка у формі великого коржа з отвором у центрі, що символізує сонце. Її традиційно печуть дівчата на День Андрія. І ми поділимося рецептом цих ласощів.
Рецепт калити
Інгредієнти:
- Молоко – 250 мілілітрів
- Вершкове масло – 50 грамів
- Яйця – 2 штуки
- Цукор – 100 грамів
- Борошно - 500 грамів
- Сухі дріжджі – 1,5 чайної ложки
- Ванільний цукор – 1 чайна ложка
- Горіхи, мак – на смак
- Жовток – 1 штука
- Вода – 2 чайні ложки
Приготування:
- Налийте молоко в сотейник і закип'ятіть. Відлийте в чашку 2-3 столові ложки, а решту вилийте в миску.
- Додайте вершкове масло, перемішайте, щоб олія розчинилася, і залиште остигати.
- В окрему миску всипте 2-3 столові ложки борошна, 1 столову ложку цукру, дріжджі та тепле молоко із чашки.
- Перемішайте та залиште в теплому місці на 20 хвилин.
- Збийте яйця зі 100 г цукру міксером і додайте отриману суміш в опару.
- Туди ж влийте тепле молоко з маслом і додайте ванільний цукор.
- Перемішайте і поступово додайте борошно.
- Замісіть еластичне тісто, що не липне до рук.
- Візьміть круглу форму, змастіть її вершковим маслом і посипте борошном.
- Перекладіть тісто, формуючи корж з отвором по центру.
- Прикрасьте калиту родзинками та горіхами.
- Змішайте жовток із водою і змастіть тісто.
- Поставте в нагріту до 200 градусів духовку і випікайте 50-60 хвилин.
- Остудіть пиріг і подавайте на стіл.
Смачного!
А раніше ми ділилися рецептом іншої святкової випічки – різдвяного штоллена.