Today.ua

Католики і православні святкуватимуть Великдень в один день: заява Вселенського Патріарха Варфоломія

Вселенський Патріарх Варфоломій повідомив, що православна і католицька церкви планують визначити одну спільну дату, в яку святкуватиметься Великдень – Христове Воскресіння. Однак, Вселенський Патріарх каже, що розголошувати деталі ще надто рано.

Видання Укрінформ повідомляє, що такими планами Вселенський православний Патріарх Варфоломій поділився у Стамбулі в ході зустрічі зі священнослужителями та журналістами, які відвідали Туреччину у рамках паломницького туру, пов'язаного із життям та діяннями святого Павла.

Вселенський Патріарх розповів журналістам, що він спільно з Папою Римським Франциском зараз займається організацією святкування 1700-ї річниці першого вселенського собору, який відбувся в Нікеї 325 року.

Вселенський Патріарх Варфоломій зазначив, що одним з рішень цього вікопомного собору було встановлення єдиної дати для святкування Пасхи, а також наголосив, що було б непогано нарешті втілити колишні наміри.

На жаль, упродовж багатьох  століть християни-католики та християни-православні відзначають Христове Воскресіння у різні дні. Але настав час покласти край розбіжностям, переконані обидва церковні ієрархи. Тому Патріарх Варфоломій спільно з Папою Франциском прагнуть вирішити цю проблему до дати святкування вселенського собору.

"Може ще не час говорити про деталі, але хочу підкреслити, що з православної і з католицької сторони є цей добрий намір нарешті встановити спільну дату для святкування Христового Воскресіння”, – констатував Патріарх Варфоломій.

На зустрічі також лунали запитання щодо війни та встановлення миру в Україні. Вселенський Патріарх зазначив, що жодних виправдань для цієї жорстокої війни бути не може.

"Мені здається, що всі люди, які мають правильний погляд на речі, не можуть не засуджувати цю війну. Той же Папа хоче посилити прагнення усього світу до миру. У своєму посланні на перше січня (Всесвітній день миру – ред.) кілька років тому Папа сказав, що неможливо мати мир без справедливості. Це дуже правильні слова", - відповів журналістам Варфоломій.

Нагадаємо, ПЦУ зробила важливу заяву щодо перенесення дати святкування православного Різдва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ