Today.ua

Крашанки на Великдень: як пофарбувати яйця натуральними барвниками

Крашанки - це один з видів прикрашання великодніх яєць. Вони відрізняються від інших тим, що яйця фарбують в один відтінок, не додаючи різних орнаментів та іншого декору. Щоб зробити крашанки, можна використовувати як натуральні, так і штучні барвники. Пропонуємо кілька варіантів такої прикраси яєць на свято.

Жовтий колір

Щоб пофарбувати яйця у жовтий колір, можна використовувати штучний барвник та діяти за інструкцією, вказаною на упаковці. Але можна надати цей яскравий сонячний відтінок шкаралупі за допомогою натурального продукту. Для цього знадобиться куркума. Потрібно розбавити в окропі три столові ложки спеції, остудити і дати настоятися, а потім відварити в ній яйця. Вийдуть красиві золотаво-жовті крашанки.

Рожевий чи червоний

Червоний відтінок шкаралупі може надати буряк. Його необхідно очистити і натерти на дрібній тертці або пропустити через м'ясорубку, а потім віджати сік. Варені та охолоджені яйця потрібно залити цим соком і залишити мінімум на 3 години. За цей час вони набудуть приємного рожевого відтінку. Щоб отримати більш насичений червоний колір, варто залишити яйця в соку на довше.

Блакитний чи синій

Зробити красиві сині або блакитні крашанки також дуже просто штучними барвниками чи без них. Як натуральний барвник підійде червонокачанна капуста. 350 г овочу потрібно залити 600 мл води і перебити блендером. Цю масу потрібно довести до кипіння та проварити 15 хвилин, а потім процідити. Покладіть у відвар одну чайну ложку соди і перемішайте, а потім зануріть у нього зварені яйця. Залиште мінімум на 2 години та отримайте яскравий блакитний відтінок, а якщо потримати довше – синій.

Помаранчевий

Надати шкаралупі помаранчевого відтінку може паприка. Щоб приготувати такий натуральний барвник, потрібно розчинити у склянці гарячої води чотири столові ложки паприки та помістити у відвар щойно зварені яйця. Кінцевий колір залежатиме від часу, який яйця проведуть у барвнику.

Зелені

За допомогою соку шпинату можна зробити красиві ніжно-зелені крашанки м'ятного відтінку. Вони оригінально виглядатимуть на столі або в великодньому кошику. Щоб так пофарбувати яйця, потрібно залити пучок шпинату літром води, закип'ятити і проварити п'ять хвилин. Після цього трохи остудити відвар і покласти в нього тільки зварені гарячі яйця. Залишіть їх щонайменше на 6 годин.

Пропонуємо також інші варіанти натуральних барвників для великодніх яєць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ