Молоко п'ють багато українців, але не завжди цей продукт добре засвоюється у дорослому віці. Названо найшкідливіше магазинне молоко, яке не можна вживати.
Мікробіолог та кандидат біологічних наук Олена Лівінська нагадала, що деякі люди не мають лактази – ферменту для розщеплення молочного цукру. У них виникає здуття живота та діарея, а інші спокійно можуть вживати молоко без шкоди здоров'ю.
Експерт назвала найшкідливіше молоко, яке треба виключити із раціону харчування. Це магазинне молоко, що скисло у домашніх умовах.
Справа в тому, що домашнє некип'яче молоко скисає після потрапляння молочнокислих бактерій. Молоко з супермаркету проходить пастеризацію - після термічної обробки воно довше залишається свіжим, а скисає тільки після потрапляння мікроорганізмів з навколишнього середовища. Причому це не обов'язково молочнокислі бактерії.
Такий продукт знаходить гіркий присмак через розмноження в ньому бацил і може спровокувати харчове отруєння. У молоці вже можуть утримуватися збудники лістеріозу, сальмонельозу та бруцельозу.
Нагадаємо, що:
- краще не купувати домашні молочні продукти, тому що санітарні та гігієнічні норми цілком могли не дотримуватися;
- при купівлі та вживанні молочки потрібно враховувати термін зберігання та не використовувати її після його закінчення;
- не можна використовувати зіпсовані молочні продукти навіть для випічки.
Раніше були названі найшкідливіші частини курки, які не можна їсти.