Сир – калорійний, смачний та корисний продукт, який користується великим попитом серед споживачів. Деякі види сиру можуть виявитися шкідливими, особливо якщо вживати їх у великій кількості.
Сир часто використовують для бутербродів і додають до гарячих страв. Українці часто купують плавлений сир чи крем-сир – вони не лише ситні, а й бюджетні. Однак робити цього не варто, тому що ця продукція пройшла багато етапів обробки. Її не можна віднести до здорової їжі, тому не варто наражати організм на небезпеку.
У чому небезпека цих сирів
Як у плавленому сирі, так і в крем-сирі міститься багато нітрату натрію. Цю речовину використовують для профілактики спучування, найпоширенішої вади сиру, від якої він може просто розірватися при дозріванні. Е251 також додають у ковбаси – для запобігання розвитку мікроорганізмів. Компонент суттєво продовжує термін зберігання виробів.
Якщо порівняти плавлений сир з тим же твердим, наприклад пармезаном, то перший значно дешевше. Це пов'язано з низькоякісною сировиною, швидше за все при виробництві використовуються не найбільш свіжі, натуральні та якісні інгредієнти.
Популярні зараз
У Мережі показали інтер'єр концепту позашляховика Kraz Chumak
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
Який сир корисний для здоров'я
Найкорисніші сири – ті, що містять багато концентрованого сироваткового протеїну та насичують організм корисними амінокислотами.
Дієтологи високо цінують наступні види сирів:
- Гауда – містить багато кальцію, вітаміну К2 та антиоксидантів.
- Пармезан – у ньому багато білка та мало лактози.
- Рікота – багатий на кальцій, білок та інші корисні речовини.
- Едам, багатий кальцієм та антиоксидантами для захисту серцево-судинної системи.
- Козячий сир – захищає організм від запалень.
- Моцарелла містить пробіотики Lactobacillus fermentum, Lactobacillus casei, які благотворно впливають на здоров'я.
- Фета – малокалорійний, містить вітаміни та мікроелементи.
- Чеддер – у ньому багато білка й кальцію та мало жирів.
Нагадаємо про найшкідливіший чай – є три види напою, які не можна вживати у необмеженій кількості.