Штоллен – це класична різдвяна випічка, яку готують господині з Німеччини. Але цей десерт давно знайшов шанувальників і в Україні. Тому пропонуємо і вам спробувати цей смаколик з прянощами, горіхами та родзинками.
Соковитий і м'який штоллен чимось нагадує звичайний кекс. Але він набагато багатший на смак, тож може стати прикрасою святкового столу на Різдво. Як приготувати цей німецький десерт?
Рецепт штоллена
Інгредієнти:
- Яйця – 2 штуки
- Вершкове масло – 200 грамів
- Цукор – 150 грамів
- Молоко – 125 мілілітрів
- Коньяк – 100 мілілітрів
- Сухі дріжджі – 1 чайна ложка
- Цедра двох лимонів
- Борошно - 500 грамів
- Родзинки, горіхи, цукати та курага – 350 грамів
- Цукрова пудра – 100 грамів
- Ванілін, мускатний горіх, кориця, імбир – на смак
Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:
Приготування:
- За кілька годин до початку приготування слід залити ізюм, курагу, горіхи та цукати коньяком. І не забувати іноді перемішувати їх.
- У великій мисці змішайте дріжджі та дрібку цукру.
- Залийте теплим молоком, розмішайте і відставте на 10 хвилин до появи бульбашок.
- Додайте яйця, цукор, дрібку солі, 150 г розм'якшеного вершкового масла, цедру лимона, ванілін та обрані спеції.
- Ретельно перемішайте і невеликими порціями всипайте просіяне борошно.
- Замісіть гладке тісто.
- Перекладіть його в іншу миску, змащену невеликою кількістю олії, накрийте рушником і дайте постояти 15 хвилин.
- Після цього покладіть тісто на стіл, зробіть у середині невелике заглиблення і насипте в нього підготовлені сухофрукти, цукати та горіхи, зливши коньяк.
- Вимісіть тісто, покладіть його знову в миску, накрийте рушником і поставте на одну годину в тепле місце.
- Після цього сформуйте з тіста овал і покладіть його на застелене пергаментом деко.
- Поставте його в тепле місце на годину.
- А потім запікайте у духовці, нагрітій до 180 градусів протягом години.
- Через 40 хвилин після початку випікання штоллен варто накрити фольгою, щоб він не пригорів зверху.
- Для глазурі потрібно розтопити 50 г вершкового масла і змастити їм кекс відразу після того, як дістанете його з духовки.
- Зверху слід щедро присипати цукровою пудрою.
- Якщо хочете отримати більш щільну глазур, то можна повторити шари з олії та пудри кілька разів.
- Остудіть десерт і подавайте його на стіл.
Популярні зараз
Смачного!
А раніше ми ділилися рецептом урочистого Олів'є з особливими інгредієнтами.