Різдвяний штоллен: як приготувати святковий десерт родом з Німеччини

Автор: Ольга Березовська

Штоллен – це класична різдвяна випічка, яку готують господині з Німеччини. Але цей десерт давно знайшов шанувальників і в Україні. Тому пропонуємо і вам спробувати цей смаколик з прянощами, горіхами та родзинками.

Різдвяний штоллен: як приготувати святковий десерт родом з Німеччини - today.ua

Соковитий і м'який штоллен чимось нагадує звичайний кекс. Але він набагато багатший на смак, тож може стати прикрасою святкового столу на Різдво. Як приготувати цей німецький десерт?

Рецепт штоллена

Інгредієнти:

  • Яйця – 2 штуки
  • Вершкове масло – 200 грамів
  • Цукор – 150 грамів
  • Молоко – 125 мілілітрів
  • Коньяк – 100 мілілітрів
  • Сухі дріжджі – 1 чайна ложка
  • Цедра двох лимонів
  • Борошно - 500 грамів
  • Родзинки, горіхи, цукати та курага – 350 грамів
  • Цукрова пудра – 100 грамів
  • Ванілін, мускатний горіх, кориця, імбир – на смак

Різдвяний штоллен: як приготувати святковий десерт родом з Німеччини

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Приготування:

  1. За кілька годин до початку приготування слід залити ізюм, курагу, горіхи та цукати коньяком. І не забувати іноді перемішувати їх.
  2. У великій мисці змішайте дріжджі та дрібку цукру.
  3. Залийте теплим молоком, розмішайте і відставте на 10 хвилин до появи бульбашок.
  4. Додайте яйця, цукор, дрібку солі, 150 г розм'якшеного вершкового масла, цедру лимона, ванілін та обрані спеції.
  5. Ретельно перемішайте і невеликими порціями всипайте просіяне борошно.
  6. Замісіть гладке тісто.
  7. Перекладіть його в іншу миску, змащену невеликою кількістю олії, накрийте рушником і дайте постояти 15 хвилин.
  8. Після цього покладіть тісто на стіл, зробіть у середині невелике заглиблення і насипте в нього підготовлені сухофрукти, цукати та горіхи, зливши коньяк.
  9. Вимісіть тісто, покладіть його знову в миску, накрийте рушником і поставте на одну годину в тепле місце.
  10. Після цього сформуйте з тіста овал і покладіть його на застелене пергаментом деко.
  11. Поставте його в тепле місце на годину.
  12. А потім запікайте у духовці, нагрітій до 180 градусів протягом години.
  13. Через 40 хвилин після початку випікання штоллен варто накрити фольгою, щоб він не пригорів зверху.
  14. Для глазурі потрібно розтопити 50 г вершкового масла і змастити їм кекс відразу після того, як дістанете його з духовки.
  15. Зверху слід щедро присипати цукровою пудрою.
  16. Якщо хочете отримати більш щільну глазур, то можна повторити шари з олії та пудри кілька разів.
  17. Остудіть десерт і подавайте його на стіл.

Різдвяний штоллен: як приготувати святковий десерт родом з Німеччини

Популярні зараз

В одному з обласних центрів вже оголосили про подовження зимових канікул: школи можуть самі визначати тривалість вакацій

Смачного!

А раніше ми ділилися рецептом урочистого Олів'є з особливими інгредієнтами.

Головне