Today.ua

Кутя на Різдво: два рецепта святкової страви на основі пшениці і рису

Кутя - головна різдвяна страва. За традицією готують її на основі пшениці, рису, ячменю або пшона. Ми підготували два основних рецепти на основі двох різних каш, один з яких від переможця 5-го сезону шоу «Майстер-шеф» Євгена Клопотенко.

За традицією, 6 січня на Святвечір господині беруться за приготування куті. Пропонуємо вам два варіанти різдвяної страви, щоб порадувати рідних. Український кулінар Євген Клопотенко пропонує приготувати святкову страву з пшениці з додаванням меду і сухофруктів, а також кореня імбиру і лимонної цедри.

Кутя з пшениці за рецептом Євгена Клопотенко Інгредієнти:

Спосіб приготування:

  1. Стакан пшениці заливаємо 4 склянками води на ніч і даємо настоятися. Вранці зливаємо воду і заливаємо ще 4 склянками води. Ставимо на невеликий вогонь і варимо до готовності плюс-мінус година. Якщо пшениця вже приготувалася, а в каструлі ще залишилася вода, зливаємо її.
  2. У теплу кашу додаємо 50 грамів вершкового масла.
  3. Нарізану дрібними кубиками курагу та ізюм додаємо в кашу. А також мак, натертий на дрібній тертці імбир і перемелені горіхи.
  4. Добре вимитий лимон витираємо насухо. Натираємо цедру на дрібній тертці та додаємо в кутю разом з медом. Вичавлюємо лимон і додаємо в кашу 1-2 столових ложки соку.
  5. Відправляємо готову страву на дві години в холодильник.

Кутя з рису з медом і родзинками Інгредієнти:

Спосіб приготування:

  1. Промиваємо рис в проточній воді, щоб вода стала прозорою. Заливаємо водою і ставимо на вогонь.
  2. Промиваємо родзинки й заливаємо їх на 1-2 хвилини окропом. Після цього викладаємо на рушник і даємо підсохнути.
  3. У готовий гарячий рис додаємо мед і перемішуємо. Додаємо родзинки. Накриваємо ємність кришкою і даємо охолонути.
  4. За бажанням можна додати курагу і горіхи.
  5. Подаємо на стіл, прикрасивши родзинками, курагою або горіхами.

Смачного!

Пропонуємо вам також приготувати на Різдво салат з копченою грудкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ