Чи можна розігрівати рис повторно, чи ні? Це таке ж вічне питання, як бути чи не бути? Хтось категорично заявляє, що крупу потрібно варити лише на один раз, а інші припускають, що трохи на завтра залишити можна. Що ж, з'ясувалося, що розігрівати рис повторно можна, але тільки дотримуючись трьох простих, але важливих правил.
Вживання розігрітого повторно рису дійсно може спричинити харчове отруєння. Але проблема пов'язана не з самим процесом повторного розігріву, а з тим як рис зберігався до цього.
Рис є найскладнішою крупою через те, що в ньому можуть бути пори воскової бацили (Bacillus cereus), через яку може статися харчове отруєння. Але не такі страшні самі бацили, як те, на що вони перетворюються. Про це розповідає Роксолана Гарасімова у своєму обліковому записі в Інстаграм.
Якщо після приготування рис залишити стояти при кімнатній температурі надто довго, спори можуть перерости в бактерії, а бактерії почнуть розмножуватися та виробляти токсини. Чим довше рис залишається при кімнатній температурі, тим більше шансів отримати отруєння при повторному нагріванні та вживанні.
Три важливі правила зберігання вареного рису
І так, щоб уникнути отруєння при повторному розігріванні рису, потрібно:
- якнайшвидше охолодити рис, щоб він провів при кімнатній температурі не більше як годину;
- зберігати рис у холодильнику не довше доби до повторного розігріву;
- розігріваючи рис повторно, важливо, щоб він був гарячим увесь.
В ідеалі рис краще варити на один раз – з'їли та забули.
Нагадаємо, досвідчені кулінари розповіли, які 3 секретні "трюки" з рисом зроблять кашу розсипчастою.