Today.ua

Науковці фіксують колосальні зміни на Сонці всього за два роки: що відбувається, і які можуть бути наслідки

Життя на Землі безпосередньо залежить від нашого світила. Коли Сонце погасне, згасне й життя на нашій планеті. А якби раптом Сонце вибухнуло, воно б умить спопелило і Землю. Лише за два з половиною роки лик Сонця кардинально змінився. Зі знімків геліостаціонарного супутника видно, що на Сонці неспокійно, на ньому назрівають множинні спалахи.

Про це розповів сайт Європейського космічного агентства (ЕSA).

Однак "пакувати валізи" і вирушати подалі від Сонячної системи не варто. Тим паче, що їхати нам поки що нікуди. Найближча до Сонця зірка Проксима Центавра розташована за 4 світлових роки від нас. Та й не відомо, чи є в її системі планети, придатні для проживання. Тому нам доведеться усе ж миритися зі своїм світилом. Тим паче, що, на щастя, нічого надприродного з ним не відбувається.

Сонце входить у максимум своєї активності

Таке трапляється приблизно раз на 11 років. Тобто будь-який середньостатистичний представник людської цивілізації приблизно 7-8 разів за своє життя переживає підвищену сонячну активність.

Приблизно за 11 років наше світило проходить шлях від одного сонячного максимуму до іншого. Між ними, як і годиться, знаходиться період сонячного мінімуму, коли плям на Сонці зовсім мало, і воно малоактивне.

На мінімумі сонячної активності людям з нервовими і серцево-судинними захворюваннями живеться набагато легше. Однак, що ближче до максимуму, то більше на Сонці виникає плям, і тим частіше на ньому трапляються спалахи. З цими спалахами у навколишній космічний простір викидаються потоки зарядженої плазми.

Досягаючи земної магнітосфери, ці заряджені частинки спричиняють збурення геомагнітного поля Землі - так звані магнітні бурі. Ось ці магнітні бурі й випробовують на міцність наші судини і нашу нервову систему.

Сонце було на мінімумі у 2019 році. Зараз воно наближається до свого максимуму. Саме тому магнітні бурі слідують одна за одною і одна за одну сильніші.

На знімках, зроблених геліостаціонарним супутником Сонця Solar Orbiter з інтервалом приблизно у два з половиною роки (перший зроблено в лютому 2021, а другий - у жовтні 2023), наочно видно, як за ці два з половиною роки змінився лик нашого світила. Зі спокійного і майже безтурботного він перетворився на грізний згусток плазми, вкритий величезними темними плямами і з величезними петлями силових магнітних ліній, готових ось-ось розірватися і викинути в космос черговий потік магнітних частинок.

Можна припустити, що з жовтня 2023 року цей лик став іще страшнішим, адже Сонце неухильно наближається до свого 11-річного максимуму, який має припасти на 2025 рік.

Утім, іноді в тривалості цього сонячного циклу бувають невеликі зрушення в той чи інший бік. Тому є припущення учених, що цього разу сонячний максимум настане раніше - вже цьогоріч. Нато вже неспокійно поводиться Сонце останнім часом.

Нагадаємо, у грудні 2023 року на Сонці стався колосальний спалах, рівного якому не було за 6 останніх років. Через це під завісу минулого року на Землі виникла потужна магнітна буря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ