Шпундра за рецептом Євгена Клопотенка: як приготувати старовинну українську страву

Автор: Ольга Березовська

Шпундра – це старовинна українська страва, згадка про яку є навіть у знаменитій поемі "Енеїда" Івана Котляревського. А нещодавно її рецептом поділився Євген Клопотенко.

Шпундра за рецептом Євгена Клопотенка: як приготувати старовинну українську страву - today.ua

Переможець 4 сезону кулінарного шоу "МастерШеф" упевнений, що чим частіше українці готуватимуть старовинні українські страви, тим швидше вони увійдуть у наше повсякденне життя. Тому він розповів, як можна зробити шпундру зі свинини та буряків.

Рецепт шпундри від Євгена Клопотенка

Інгредієнти:

  • Свинячий ошийок - 300-500 грам
  • Буряк – 3 штуки
  • Оцет – 1 столова ложка
  • Цибуля – 2 штуки
  • Помідор – 2 штуки
  • Сметана – 2 столові ложки
  • Солодка гірчиця – 1 чайна ложка
  • Часник – 3 зубчики
  • Соняшникова олія – 1 столова ложка
  • Вершкове масло – 50 грамів
  • Борошно - 2 столові ложки
  • Білий хрін – 2 столові ложки
  • Чебрець – 5 гілочок
  • Сіль та перець – на смак

Шпундра за рецептом Євгена Клопотенка: як приготувати старовинну українську страву

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Приготування:

  1. М'ясо потрібно порізати великими шматками, посолити, поперчити і натерти сумішшю з гірчиці та олії.
  2. Одну цибулину потрібно очистити і нарізати півкільцями.
  3. Часник також очистити та придавити плоскою стороною леза ножа.
  4. Покладіть м'ясо на деко, посипте цибулею і додайте часник.
  5. Поставте деко у нагріту до 180 градусів духовку і запікайте 40 хвилин.
  6. Після цього м'ясо потрібно остудити і порізати на невеликі шматочки.
  7. Буряк середнього розміру потрібно промити і запікати одну чи півтори години до готовності. Цей процес можна поєднати із запіканням м'яса, щоб заощадити час.
  8. Готові буряки потрібно очистити і нарізати півкільцями.
  9. Перекладіть порізані буряки в миску і додайте оцет і воду (вода повинна повністю покривати шматочки). Залишіть на 40 хвилин.
  10. Після другу цибулину потрібно очистити і дрібно порізати.
  11. На великій сковороді нагрійте вершкове масло і натерті на тертці помідори (без шкірки).
  12. Додайте муку, сіль і перець на смак і перемішайте.
  13. На іншій сковороді слід обсмажити цибулю протягом 1-2 хвилин.
  14. До томату потрібно додати м'ясо, обсмажену цибулю та буряк.
  15. Змішайте сметану з 50 мл води і влийте в сковороду.
  16. Тушкуйте протягом 5 хвилин.
  17. Шпундра готова. Подавайте її на стіл, додавши білий хрін та гілочки чебрецю.

Шпундра за рецептом Євгена Клопотенка: як приготувати старовинну українську страву

Популярні зараз

Російська армія до 9 травня спробує захопити ще одне українське місто

Фахівці назвали моторне мастило, яке не можна заливати в двигун автомобіля з пробігом

Кулеба зробив заяву про переговори з Росією: названо головну умову України

Латвія передасть ЗСУ новітні зенітні комплекси MANTIS

Смачного!

Пропонуємо також рецепт смачної італійської страви – лазаньї із трьома соусами.