Комусь варіння яєць видасться зовсім неважким завданням, а є ті, хто досі не знає, скільки потрібно варити яйця після закипання, щоб отримати жовток у потрібній консистенції.
Варять яйця зазвичай некруто або круто. У першому варіанті жовток і білок залишаються рідкуватими, а в другому повністю застигають.
Як зварити яйця некруто і круто?
У каструлю викласти яйця, залити проточною холодною водою, щоб рідина повністю покрила їх. Якщо на шкаралупі є залишки курячого посліду або ще якісь плями чи забруднення, перед приготуванням їх краще відмити.
Популярні зараз
У Мережі показали інтер'єр концепту позашляховика Kraz Chumak
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
Ставимо каструлю на плиту і вмикаємо великий вогонь. Довівши до кипіння, трохи прикручуємо, щоб яйця не підстрибували, інакше може тріснути шкаралупа.
Скільки потрібно варити:
- Готуємо після закипання води 2 хвилини – так і білок та жовток залишаться рідкими.
- Якщо готувати ще 2 хвилини, то білок стане твердішим, а жовток, як і раніше, залишиться рідким.
- А от якщо збільшити час приготування ще до 6-10 хвилин, то і жовток і білок будуть повністю готовими.
- Головне не перетримати, інакше на білку з'явиться зовсім непривабливий синюватий відтінок.
Досвідчені господині радять обирати ємність для варіння яєць відповідно до їх розміру, щоб каструля не була великою. В іншому випадку яйця підскакуватимуть, ударятимуться об бортики і дно каструлі і можуть луснути.
Деякі додають у воду сіль – вважається, що це зменшує ризик розтріскування шкаралупи.
Нагадаємо, ми розповідали, як обрати свіжі яйця, не відходячи від прилавка – є чотири перевірені способи.