Today.ua

Вчені з'ясували, яка робота підвищує ризик розвитку деменції у зрілому віці

Вчені дійшли висновку, що старанна мозкова діяльність на роботі може бути корисною не тільки для кар'єри, але і для здоров'я. Вони розповіли, працівники яких професій найбільш схильні до ризику розвитку деменції в зрілому віці.

У медичному журналі Neurology опубліковано результати проведеного медиками дослідження. Експерти виявили, що виконання тих самих дій на робочому місці без щоденних змін може підвищити ризик розвитку деменції.

За словами одного з авторів, найбільш схильні до проблем люди, які виконують рутинну роботу. Йдеться про домробітниць, охоронців, будівельників і листонош. А ось вчитель та викладач університету були визнані професіями, які найбільше стимулюють розумову діяльність.

"Люди, які займалися когнітивно-стимулюючою професією у віці 30, 40, 50 і 60 років, мали менший ризик легких когнітивних порушень та деменції після 70 років, що підкреслює важливість професійної когнітивної стимуляції в середньому віці для підтримки когнітивних функцій в похилому віці", - йдеться у результатах.

Провідний автор дослідження доктор Тріне Едвін з Норвегії підкреслила, що зроблені висновки говорять про важливість занять, що вимагають більш складного розумового процесу. Так людина може зберегти пам'ять та мислення у похилому віці.

Експерт зазначила, що навчання у школі та ВНЗ також відіграють свою роль, оскільки змушує людину більше думати та допомагає знайти роботу, де не потрібно щодня виконувати одні й ті самі дії.

"Робоче місце справді важливе для зміцнення когнітивного здоров'я", - додала вона.

Нагадаємо, раніше вчені назвали максимальну тривалість життя людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ