У липні більшість боїться купувати кавуни, думаючи, що вони напхані нітратами, тим самим позбавляючи себе задоволення і вітамінів. Експерти розповіли, які три ознаки можуть говорити про те, що в ягоді є отрутні речовини.
З кінця серпня вже спокійно можна купувати кавуни та ласувати цією солодкою ягодою. Найкраще віддавати перевагу місцевим плодам, а не імпортним. Це важливо тому, що в Україні їх зривають вже зрілими, а ті ж турецькі дозрівають дорогою. Також, купуючи місцеві кавуни, ми підтримуємо економіку країни та людину, яка їх виростила під час війни.
Як перевірити, чи є в кавуні нітрати?
Без розрізання цього не зробити. А тому, якщо продавець відмовляється вирізати шматочок від "попки" (як це робили раніше продавці) або ви берете кавун у супермаркеті, то перевірятимете вже вдома.
Є три способи:
- прожилки у гарного кавуна мають бути білі, там, де є нітрати, вони будуть оранжеві чи жовті
- зріз має бути цукровий і мати характерні крупинки, кавун з нітратами має гладкий дзеркальний зріз
- якщо опустити шматочок кавуна у воду, вона має стати каламутною з рожевим відтінком, якщо в ягоді нітрати – то вода забарвиться у яскравий колір.
Нагадаємо, ми розповідали, як вибрати черешню без хробаків. Є чотири зовнішні ознаки, на які варто звернути увагу.