Борщ – українська національна страва, проте рецептів її приготування набагато більше, ніж будь-яких інших страв. Традиційний борщ готується на м'ясному бульйоні. Щоб страва вийшла наваристою, найкраще додавати до борщу яловичину. З червоним м'ясом борщ буде і ситним, і в міру жирним, і яловичина надасть страві особливого смаку.
Для бульйону зазвичай обирають яловичий хвіст, кістки або ребра, а вже у саму страву кладуть грудинку, стегнову частину або лопатку. Якщо у вас є час, то м'ясо можна запекти, а потім додати його в борщ. Ваші гості та домочадці пальчики оближуть від такої страви.
Рецепт борщу з яловичиною
Інгредієнти:
Для бульйону:
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
- яловичина (краще з кістками);
- 1 цибуля;
- 1 середня морква;
- 2-3 ст. томатної пасти;
- 4-5 горошин чорного перцю;
- лавровий лист.
Для борщу:
- 2-3 картоплі;
- 2-3 середніх буряків;
- 1-2 моркви;
- 1 цибуля;
- ⅙ білокачанної капусти;
- банку консервованої квасолі;
- банку томатів у власному соку;
- 4-6 зубчиків часнику;
- свіжа зелень петрушки;
- 15 мл олії;
- сіль;
- чорний мелений перець.
Для приготування яловичого бульйону викладіть яловичину з кісткою на лист, покритий пергаментним шаром для запікання.
Духовку розігрійте до 200 градусів та запікайте м'ясо для бульйону протягом 20 хвилин. Почистіть цибулю та моркву, помийте та викладіть їх у глибоку каструлю об'ємом не менше 4 л на таку кількість інгредієнтів.
Очищений від шкірки помідор додайте до решти овочів. Коли м'ясо на кістці запечеться, відразу відправте його разом із нарізаними шматочками яловичини в каструлю і залийте водою так, щоб вона покривала всі інгредієнти. М'ясо додайте в каструлю з овочами. Додайте до майбутнього бульйону лавровий лист, перець горошком і варіть на повільному вогні 1 годину.
Очищений лук наріжте кубиком, а моркву натріть на тертці. Обсмажте їх у невеликій кількості олії протягом 5 хвилин.
Додайте спеції за бажанням. Вийміть з бульйону відварену моркву, цибулю та томат. Дрібно нарубайте білокачанну капусту.
Очистіть і помийте картоплю, наріжте кубиком і відправте в бульйон. Через 10 – 15 хвилин у борщ можна додавати овочеву засмажку, капусту та томати у власному соку. Сіль та спеції за смаком.
В кінці приготування додайте квасолю та відварений буряк. Доведіть борщ до кипіння та відключіть. Вижміть у борщ очищений часник і посипте дрібно нарізаною зеленню петрушки.
Перемішайте та накрийте кришкою. Залишіть його наполягати хоча б на 15-30 хвилин і подавайте до столу зі сметаною.
Смачного!
Раніше повідомлялося, як приготувати борщову заправку на зиму з квасолею та капустою.