Серед консервантів, якими буквально нашпиговані усі готові продукти тривалого зберігання, а також напівфабрикати, слід ретельно звертати увагу на компоненти, що містять літеру "Е". Деякі з них містять у собі канцерогени, що можуть спровокувати рак.
Яких цифр поряд із цією літерою слід уникати, розповіла експертка із захисту прав споживачів з Німеччини Ліза Кляйне.
Мабуть, серед наших сучасників немає людей, які не вживають продуктів із консервантами. Корисними ці добавки навряд чи можна назвати, але вони дозволяють продуктам довго зберігатися свіжими, а також значно поліпшують їхні органолептичні властивості. А між іншим, деякі з них, таки, не просто не корисні, а ще й вельми небезпечні. Вони містять канцерогени, і часте їх вживання може викликати рак. Зокрема, слід звернути увагу на компоненти, що позначаються літерою "Е" із цифрами.
Які цифри, що стоять після "Е", мають викликати стурбованість у покупця
Перш за все, слід уникати азобарвників, що містять у собі Е104. Так позначається жовтий барвник, і в експертів є велика підозра, що він канцерогенний. Взагалі, усі барвники позначаються цифрою "1", яка стоїть відразу після літери "Е". Барвник Е104 також може викликати алергію та знижує активність і концентрацію уваги у дітей.
Популярні зараз
У 2025 році 88% українських компаній планують збільшити зарплати працівникам
В українських вузах не скасовуватимуть бюджетну форму навчання
Крім того, експерти також рекомендують не зловживати продуктами, що містять такі барвники: E102, E110, E122, E123, E124a, E127, E129, E142 і E155.
Що стосується консервантів, то вони зашифровані у цифрі "2", що стоїть попереду. Фахівці із Консультаційного центру не радять захоплюватись продуктами, у складі яких є Е284 (борна кислота) та Е285 (тетраборат натрію, борна кислота).
Якщо в позначці після "Е" відразу стоїть цифра "3", то знайте, що так позначають антиоксиданти. У цій категорії у спеціалістів є питання до Е385.
“Проблема з цією добавкою в тому, що вона може зв’язувати мінерали, тобто кальцій, магній, що важливо для нашого організму”, - пояснила Даніела Крел.
Загусники і зволожувачі мають позначку "4". Серед них найбільш небезпечний Е425 (конжак), який не дозволяє організму засвоювати важливі поживні речовини.
Підкислювачі можна відрізнити за цифрою "5". У цьому "сімействі" найбільш небезпечний Е512. У надмірних концентрація він може викликати нудоту і блювоту.
А от підсолоджувачі позначають цифрою "9". Найнебезпечніший із них – концентрат, виготовлений із кори дерева Quillaja. Він позначається як Е999.
Крім того, експерти застерігають від E1520, який одночасно є розчинником і консервантом.
Нагадаємо, спеціалісти також називають шість видів продуктів, які найкраще виводять канцерогени з організму.