Today.ua

Названі найшкідливіші овочі та фрукти, які містять максимум пестицидів

Американські вчені провели дослідження продуктів на рівень забруднення пестицидами. Названі шкідливі овочі та фрукти, які містять максимум шкідливих речовин.

Про результати дослідження повідомила нутриціолог Анастасія Голобородько у своєму Telegram-каналі.

Вона відзначила, що проблеми з травленням, непереносимістю продуктів і псевдоалергією можуть бути пов'язані з вживанням великої кількості пестицидів і інших компонентів, які використовуються при вирощуванні овочів і фруктів.

Американська робоча група з охорони навколишнього середовища Environmental Working Group спеціалізується на дослідженнях забруднень питної води та токсичних хімікатів. Активісти назвали самі шкідливі продукти рослинного походження - Dirty dozen list. Це найбільш забруднені пестицидами продукти, які краще вирощувати органічним способом. У списку виявилися полуниця, персики та нектарини, виноград, яблоки та груші, черешні, листова зелень, солодкий перець, шпинат, томати і сельдерей.

У список чистих та корисних овочів і фруктів (Clean fifteen list) увійшли: кукуруза, авокадо, ананас, диня і мускатна диня, папайя, лук, заморожений зелений горошек, капуста, броколі, спаржа, манго, ківі та гриби.

Голобородько посоветувала мінімізувати споживання забруднених продуктів і за можливості вибирати локальні сезонні та органічні. Іх потрібно обов'язково добре мити – це допоможе видалити 40-42% пестицидів, які містяться у шкірці.

Невелика кількість пестицидів безпечна. Причому вона жорстко регулюється у всіх країнах і рідко перевищує норму.

"Дане дослідження проводиться в Штатах, але, як показує практика, цим списком можна скористатися і в Європі", - наголосила нутриціолог.

Раніше була названа найшкідливіша риба, яку не можна купувати в супермаркетах і їсти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ