Борщ готують в кожній українській родині, і навіть досвідчені ресторатори і кухарі вважають цю страву однією з найоригінальніших і найсмачніших. Справа в тому, що набір інгредієнтів для борщу може у різних господинь відрізнятися, і від цього, відповідно, залежить смак готової страви. Відомий одеський ресторатор Сава Лібкін поділився своїм сімейним рецептом червоного борщу на основі домашнього томатного пюре. Це, за словами ресторатора, так званий "зимовий" рецепт.
Сава Лібкін відварює буряк для борщу протягом півгодини у воді з оцтом. Додає в борщ і квасолю, а ось сало і чорний перець, на думку ресторатора, псують смак борщу. Він радить краще додати в борщ при бажанні трохи свіжих білих грибів. Варити борщ Лібкін радить на два дні, так як на другий день борщ лише смачніше.
Секретним інгредієнтом для борщу ресторатор називає своє домашнє томатне пюре. Воно готується з помідорів сорту "сливка".
Для приготування вам також знадобляться (на 1,5 кг помідорів):
Популярні зараз
В Україні критично низький рівень народжуваності, - Жолнович
У Мережі показали інтер'єр концепту позашляховика Kraz Chumak
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
- 2 середні моркви
- 5-6 стебел селери
- 2 середні білі цибулини
- 10 зубчиків часнику
- 1 ст. л. морської солі
- 1 ч. л. меленого чорного перцю
- 250 мл оливкової олії
- 1 ст. л. цукру
Щоб приготувати томатне пюре для борщу, для початку пробланшуйте м'які помідори, зніміть з них шкірку і розріжте на шматочки.
Моркву помийте, очистіть і натріть на середній терці. Цибулю наріжте кільцями, стебла селери і часник невеликими скибочками.
Змішайте всі овочі і покладіть їх бажано в чавунну каструлю, залийте оливковою олією і поставте на середній вогонь. Додайте сіль, цукор і трохи перцю.
Варіть пюре під кришкою одну годину, періодично помішуючи дерев'яною лопаткою. Остудіть і протріть пюре. Готове томатне пюре можна закрутити в банки, щоб взимку також смакувати смачним борщем.
В борщ така заправка додається на останньому етапі приготування, коли всі овочі вже в каструлі.
Смачного!
Раніше повідомлялося, що в ЮНЕСКО офіційно визнали борщ національною українською стравою.