Today.ua

Вербна неділя 2024: що можна і чого не варто робити перед початком Страсного тижня

Вербна неділя – це одне з головних свят у церковному календарі. Воно святкується за тиждень до Великодня. Що не слід робити в цей день, а що навпаки – можна?

2024 року Вербна неділя в Україні випадає на 28 квітня. Напередодні віруючі йдуть до церкви і освячують гілочки верби, що символізують Воскресіння Господнє. Їх приносять додому та зберігають біля ікон або в інших зручних місцях до наступного року. Також у цей світлий день і велике свято заведено дотримуватись певних правил, щоби не привабити невдачі.

Чого не можна робити у Вербну неділю?

У Вербну неділю не варто з'ясовувати стосунки з близькими, сваритися та вступати у конфлікти. Також не рекомендується погано висловлюватися і ображатися на оточуючих. Незважаючи на те, що це вихідний день, господаркам краще відпочити та провести час із сім'єю, а не займатися прибиранням, пранням чи іншими домашніми справами.

Збиратися за столом та святкувати Вербну неділю також не потрібно. Варто перенести веселощі та відвідування розважальних заходів на другий день. Займатися тяжкою фізичною працею у свято теж не варто, як і рукоділлям.

У це свято не можна садити город. Як кажуть у народі, все посаджене "піде у вербу", тобто дуже погано зростатиме.

Що потрібно робити у Вербну неділю?

У цей день люди, які дотримуються Великого посту, можуть дозволити собі з'їсти рибу або рибні страви. У Вербну неділю варто відвідати службу в церкві, а решту часу присвятити духовним справам, думаючи про близьких та бажаючи їм здоров'я та інших благ.

Є також жартівлива традиція, коли люди трохи б'ють один одного освяченими гілочками верби і кажуть: "Не я б'ю, верба б'є".

Пропонуємо також дізнатися про цікаві способи фарбування яєць на Великдень без штучних барвників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ