У спеку організм інтенсивно втрачає вологу, що може призвести до згущення крові та інсульту. Щоб запобігти цим небезпечним наслідкам, у спекотну погоду треба якомога більше пити. Однак не всі напої годяться для поповнення запасів вологи в організмі.
Медики порадили, яких напоїв слід уникати у спекотну пору, а яких, навпаки, слід вживати якомога більше.
Аномальна спека, яка панує в Україні влітку останніми роками, небезпечна не лише тепловим ударом, а ще й згущенням кров. Кров густішає через інтенсивну втрату вологи організмом. Згущення крові, у свою чергу, може призвести до злипання кров'яних тілець і утворення тромбів та зрештою до інсульту.
Найпростіший спосіб запобігти цьому небезпечному процесу – вживати якомога більше рідини. Втім не всяка рідина корисна для організму. А тим більше – у спекотну пору. До прикладу, алкоголь також рідина, але нічого, крім шкоди, він не завдасть.
Популярні зараз
Зеленський зробив заяву про втрати ЗСУ у війні з Росією
Українців, які отримають “1000 грн Зеленського“ за кордоном, змусять повернути гроші
Зеленський готовий запросити Росію на другий Саміт миру
Десятки тисяч українських домогосподарств отримають грошову допомогу від ЄС
Медики також не радять вживати каву, коли надворі спека, особливо міцну. Хоча за інших обставин та за іншої погоди кава корисна для організму. Однак обидва ці напої, що алкоголь, що кава, провокують втрату рідини організмом, що може призвести до тромбоутворення.
Які напої варто вживати у спеку
Медики радять пити мінеральну воду із невисоким ступенем мінералізації. Найкраще, щоб вона була не гарячою і не холодною, а кімнатної температури. В таку воду можна додати лимон, ягоди, фрукти або м'яту.
Для дітей і людей похилого віку дуже корисним буде відвар із сухофруктів. Для цього їх не обов'язково відварювати. Навіть не відварювати буде краще. Треба лиш залити їх окропом і дати настоятись хоча би півгодини. Після цього рідину, що настоялась на сухофруктах, можна вживати. Найкраще для приготування такого відвару брати курагу, родзинки, чорнослив, можна сушені яблука, груші, шипшину та глід. Такий відвар одночасно і втамує спрагу, і поповнить організм необхідними мінеральними речовинами.
Нагадаємо, медики також рекомендують щоденно вживати чай із ромашки.